Pressmeddelanden

Svensk omega-3 från alger kan bli godkänd i EU till sommaren

Simris Alg har fått positivt förhandsbesked att bolagets omega-3-olja från odlade alger kan godkännas för försäljning i EU till sommaren 2017. Detta innebär en milstolpe för det flerfaldigt prisbelönta bolaget, som därmed kan börja sälja sina omega-3-tillskott på hemmaplan.

Skånska pionjärföretaget Simris Alg tillverkar marin omega-3 från odlade alger som miljömässigt hållbart alternativ till fiskolja. Trots betydande fördelar för hälsa och miljö får produkterna ännu inte säljas inom EU. Eftersom Simris Algs omega-3-olja är helt ny på marknaden faller den under EU-förordningen om nya livsmedel (Novel Foods). Bolaget har nu fått positiva besked om tidsplanen för godkännandet. FSAI, Irländska motsvarigheten till Livsmedelsverket, har förhandsgranskat Simris Algs ansökan och bedömer att algoljan kan godkännas till sommaren 2017. Detta innebär en milstolpe för det flerfaldigt prisbelönta bolaget, som därmed snart kan börja sälja sina produkter i Sverige och EU.

“Det här beskedet är fantastiska nyheter på alla sätt och vis,” säger Fredrika Gullfot, VD Simris Alg. “Det har varit en enormt utdragen och kostsam process, men timingen är faktiskt helt perfekt. Vi har precis byggt ut vår anläggning, och kan nu fokusera på att säkra försäljningskanaler för lansering till sommaren.”

Då Simris Alg hittills inte fått sälja sina produkter till konsument inom EU har bolaget istället fokuserat på export till andra marknader där algoljan redan är godkänd, såsom i Asien. Men från sommaren 2017 ska man alltså kunna köpa svensk omega-3 från odlade alger även i Sverige.

Simris Alg lämnade in en första anmälan av sin algolja till svenska Livsmedelsverket (SLV) redan 2014. I samråd med SLV lämnades ärendet senare över till brittiska motsvarigheten, FSA. I och med Brexit valde bolaget senare att flytta sin ansökan till Irlands livsmedelsmyndighet, FSAI. När ansökan väl är godkänd av FSAI och notifierad till EU-kommissionen kommer produkterna vara godkända för försäljning inom hela EU, inklusive Sverige.

Förordningen (EG) nr (258/97) om nya livsmedel innebär att livsmedel och livsmedelsingredienser som inte förekommit i någon större utsträckning inom EU före 15 maj 1997 måste genomgå en omfattande granskningsprocess innan de får börja säljas inom EU. Andra livsmedel som omfattas av förordningen är till exempel steviablad, nonijuice och chiafrön.

Event

  • För närvarande är inga event inplanerade

Video

VD-intervju för Mangold Insight juni 2020

Analyser

160408 SvD Börspuls Peter Benson/Daniel Hniopek
Algerna blomstrar om Simris visar ny kärnkompetens