Vår filosofi

Simris Alg är ett flerfaldigt prisbelönat pionjärföretag på Österlen. Vi räddar hotade marina livsmiljöer genom att utveckla unika råvaror från odlade mikroalger, istället för från fisk och andra havslevande djur. Vår vision är att vara ledstjärna för det goda företagandet. Vi finns i Hammenhög på Österlen, nära solen och havet.

Vi är algbönder

En cykeltur genom de böljande sädesfälten på Österlen säger egentligen allt. Växtriket är basen till våra livsmedel, de material vi använder, och den energi som driver oss. Odling och lantbruk är nyckelnäringar för vår försörjning här på planeten.

Odling av mikroalger är en ny pionjärbransch inom det moderna lantbruket, i gränslandet mellan bioteknik och modernt precisionsvattenbruk. Vi algbönder odlar och skördar en av jordens mest ursprungliga grödor: de havslevande växter som uppfann fotosyntesen – förmågan att fånga solens ljus, som är ursprunget till allt liv på jorden.

Mikroalger bildar basen i planetens näringskedja och innehåller därför många unika och essentiella ämnen som är viktiga för människors och djurs hälsa. Det är dessa ämnen vi som algbönder tar vara på, utan omvägar genom fisk eller andra djur.

Att göra gott

Som företag är vi en viktig del av samhället. Lönsamhet är en självklarhet, liksom att göra gott. Vi skapar arbetstillfällen, tar fram ny kunskap, minskar utplåningen av naturens resurser, och gör skillnad i människors liv med våra produkter. Vi ersätter ohållbara produktionsmetoder med grön och biobaserad teknik, och säkerställer på så vis långsiktigt hållbar tillväxt och lönsamhet. Genom samarbeten delar vi med oss av vår kunskap till de företag och organisationer som vill göra skillnad på riktigt och förbättra sin miljöpåverkan.

Hälsa är frihet

En frisk och hälsosam kropp är en kropp utan begränsningar – stark nog att ge sig ut på en löprunda, leka med barnen, och att stå emot stress och sjukdomar. För oss handlar hälsa om att njuta av livet. Att ha roligt, att känna sig stark, och att leva till hundra procent.

Hälsa och miljö hänger ihop. De livsmedel och hälsoprodukter vi äter för att hålla oss friska och starka får inte göra rovdrift på naturresurser och ska självklart vara fria från miljögifter. Vi vill andas frisk luft, dricka rent vatten, och njuta av naturen med sina vackra vyer och fantastiska artrikedom.

Vår algfarm

The algae farm

Klimatsmart high-tech med naturen som förebild

Algfarmen i Hammenhög består av 2000 kvm växthus där vi odlar våra alger. Vi har också ett laboratorium där vi fram våra startkulturer, följer upp odlingen, och sköter om våra algstammar. Vår odling befinner sig i teknikutvecklingens absoluta framkant med cirkulär ekonomi och industriell symbios som självklara principer.

Vår teknik är en typ av vertikalodling i gränslandet mellan bioteknik och modernt precisionsvattenbruk. Odlingen sker med hjälp av den naturliga fotosyntesen i slutna glasrörssystem, där algerna kontinuerligt cirkulerar i vårt eget rena saltvatten. På så vis får vi en omega-3-olja som är ekologiskt hållbar, fri från miljögifter, och dessutom fullspäckad med ytterligare nyttigheter, fytonutrienter och antioxidanter.

Odlingen pågår kontinuerligt och algerna skördas med jämna mellanrum genom att algvattnet tappas av och varsamt centrifugeras. Vi använder inga fällningskemikalier, utan skonsam mekanisk teknik som skyddar alla känsliga näringsämnen och säkerställer överlägsen kvalitet hos våra produkter. Vattnet som separeras från algerna vid centrifugeringen återcirkuleras sedan in i odlingen, så att nya alger kan växa.

Den färska alpastan mals och frystorkas, för att sedan extrahera den värdefulla omega-3-oljan. Extraktionen sker vid lågt tryck och temperatur, och utan de lösningsmedel som annars är vanliga i livsmedelsindustrin. På så viss får vi både en mer miljövänlig process och slipper risken för lösningsmedelsrester i våra produkter.

Resultatet är en överlägset ren, säker, klimatsmart och miljövänlig omega-3-olja.

Production process

Vår viktigaste teknologi: Fotosyntes

Vår nyckelteknologi är naturens egen process för att lagra solenergi: fotosyntes. Mikroalger, eller växtplankton, är mikroskopiskt små vattenlevande växter. Precis som landlevande växter växer algerna genom fotosyntes, där koldioxid i luften omvandlas till syre med hjälp av solljus. Samtidigt bildar algerna biomassa (proteiner, polysackarider, fetter) samt omega-3 och andra viktiga näringsämnen.

Mikroalger bildar basen i havets näringskedja, vilket innebär att många ämnen som är viktiga för människor och djurs hälsa ytterst kommer från dessa alger. De anrikas sedan genom havets näringskedja i högre marina organismer såsom fisk och skaldjur. Många av dessa arter är idag utrotningshotade på grund av utfiskning och förstöring av känsliga marina ekosystem. Dessutom innehåller marina råvaror ofta höga halter av kvicksilver, PCB, PFAS och dioxiner, på grund av att havet förorenats med utsläpp och plaster. Genom att odla algerna istället för att gå omvägen via till exempel fisk eller krill får man helt växtbaserade alternativ utan miljögifter, som både är säkrare för oss människor men också bättre för miljön och havets alla levande varelser.

Dessutom innebär fotosyntesen att vår odling har positiva klimateffekter, eftersom algerna fångar in koldioxid som istället omvandlas till syre – och omega-3.

Simris Alg i hammenhög

Vår bakgrund

Simris founders

Från forskning till algodling och ikoniskt varumärke

Företaget Simris Alg grundades 2011 av Fredrika Gullfot, som idag är bolagets VD. Fredrika hade blivit intresserad av mikroalger när hon forskade i bioteknik vid KTH i Stockholm. Det var ett helt nytt område som började växa fram, där möjligheterna verkade närmast obegränsade att använda alger för nya, miljövänliga produktionsprocesser och bättre produkter.

Som inbiten ultradistanslöpare tillbringade Fredrika många ensamma timmar under sina långpass ute i naturen, och hennes besatthet av algodling började så småningom mogna till en allt starkare vision. Fredrika bestämde sig för att lämna forskningen efter sin doktorsexamen och starta Simris Alg. Det var helt enkelt en vision som var för bra för att inte göra någonting av.

Simris Algs affärsverksamhet började med flera spännande samarbetsprojekt, där vi visade att algodling kan göra konventionell industriproduktion både grönare och mer lönsam. Parallellt utvecklade vi vår egen odlingsprocess, för att kunna tillverka växtbaserad omega-3 som alternativ till fiskolja och krill. Idag driver vi en toppmodern anläggning i teknikutvecklingens absoluta framkant, och har därmed bidragit till att skriva industrihistoria.

Men teknik i sig gör inte Simris unikt. Samma år som Simris grundades anslöt Fredrikas dotter, Daphne Jaeschke, med en färsk mastersexamen i marknadsföring i bagaget. Daphnes vision för Simris var att skapa ett ikoniskt varumärke, för att kunna driva förändring och göra skillnad på riktigt. Vi tror på konsumenters makt att påverka och göra skillnad genom sina val.

Vi har fått stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt för vår satsning, och längs vägen vunnit flera priser och utmärkelser för alltifrån entreprenörskap, miljö och vetenskap till varumärke och kommunikation. Vår kärnverksamhet idag är tillverkning av omega-3, samtidigt som vi börjat utveckla fler produkter och ämnen som gör skillnad för både vår hälsa och våra hav.

”Vi vill hellre inspirera än predika. Visst, vi checkar av alla tjusiga hard-core boxar: forskning, high-tech, hållbarhet – men vi vill också väcka människors fantasi och känslor, genom att sprida vår kärlek för de här små mirakelväxterna från havet. Vi ser business som ett verktyg för förändring, och naturen som bästa källan för ny teknik. Det finns så mycket vi måste fixa här i världen, och vi behöver komma framåt. Förändring kommer från passion inifrån, och inte att bli tillsagd vad man ska göra. Vi vill att folk ska bli kära i alger, precis som vi blev en gång i tiden. Resten kommer av sig själv.” 
Fredrika Gullfot för WIRED Magazine 2015

Blomsterbyn Hammenhög

Du hittar oss i den lilla byn Hammenhög, i hjärtat av Österlen och Skåne, Sveriges starkaste och mest innovativa region inom lantbruk och livsmedelsproduktion. Här har vi tagit hand om växthusen i den anrika växtförädlingsanläggning som tidigare tillhörde Hammenhögs Frö, och som en gång i tiden gett upphov till Hammenhögs smeknamn blomsterbyn.

Storbonden Otto J. Olson började odla fröer till foderbeta och gräs här redan på 1800-talet, tack vare det milda och soliga klimatet. Vid anläggningen arbetade som mest 350 anställda med odling av blommor, frön och tulpanlökar. De blomstrande färggranna visningsfälten och årliga tulpanfesterna lockade besökare från hela landet.

Vi är mycket stolta och glada över att få föra vidare den gröna och färgstarka odlingstraditionen i Hammenhög med våra egna små vattenblomster. I växthusen finns idag en av världens mest moderna algodlingar. Vi har regelbundet öppet hus under turistsäsongen, kom gärna och hälsa på!

Vårt team: Algbönder och pionjärer

I vårt team har vi samlat specialistkompetens inom algodling som är helt unik i Sverige. Vi är bioteknologer, marinbiologer, marknadsförare och kommunikatörer – och alla är vi stolta algbönder som gör skillnad! Hos oss är det walk the talk som gäller, och vi älskar havet och naturen.

Är du vår nästa superhjälte?

Följ ditt hjärta och gör skillnad. Som del av vårt team av pionjärer är du med och bygger en helt ny grön industri och ett av framtidens starkaste livsstilsvarumärken. Vi håller ständig utkik efter exceptionella talanger, som är övertygade om att framtiden ligger i våra händer och som är beredda att jobba för det. Tillsammans skall vi bygga Simris till en global “game changer”, och förverkliga vår vision om att bli ett föregångarföretag för framtiden. Är du kung på bioprocesser, säljguru eller finanshjälte? Kanske är vi rätt plats för just dig. Du är alltid välkommen med en spontanansökan till Team Simris!

Besök vår karriärsida: simris.teamtailor.com

Kontakt

KONTAKT

Allmänna frågor
info@simris.com

Försäljning
sales@simris.com

Media
press@simris.com

Investerare
ir@simrisalg.se

Financial advisor:
Västra Hamnen
Corporate Finance

ADRESS

Huvudkontor & algfarm
Herrestadsvägen 24A
276 50 Hammenhög
(+46) 414-44 50 50

Stockholmskontoret
Linnégatan 6
114 47 Stockholm

Org. nr: 556841-9187
Bankgiro: 721-2152
Registrerad för F-skatt

Följ oss

Facebook
Instagram

Screen Shot 2016-03-18 at 13.32.11