Pressmeddelanden

Uppdatering om Novel Foods-godkännande för Simris Alg

Arbetsgruppen för Novel Foods inom EFSA, EU:s livsmedelsmyndighet, har efter sitt möte den 9-10 juli återkommit med en formell förfrågan om komplettering av Simris Algs Novel Foods-ansökan. Bolaget avser att inkomma med dessa kompletteringar när efterfrågade analysresultat från pågående studier är klara.

Arbetsgruppen hade vid en tidigare förfrågan önskemål om kompletterande analyser. Eftersom Simris Algs ingredienser är helt nya saknas ackrediterade metoder för dessa studier. Bolaget har i samarbete med externa forskningslaboratorier tagit fram de metoder som krävs för att genomföra de önskade studierna, och ansökan skall nu kompletteras med själva analysresultaten. Ytterligare frågor rör uppställning av specifikationer, referenser, samt karaktärisering av fettsyreinnehåll.

Förfrågningar om komplettering av information är ett vanligt steg i godkännandeprocessen. Bolagets ansökan är nu i slutfasen av det fjärde steget i godkännandeprocessen. Processen omfattar totalt fem steg, varav det sista är EU-kommissionens auktorisering av det nya livsmedlet enligt EFSA:s rekommendation och listning i Unionens förteckning över Nya livsmedel. Bolagets ursprungliga ansökan tillstyrktes 2017 av FSAI, Irlands motsvarighet till Livsmedelsverket, i enlighet med då gällande regelverk. I januari 2018 trädde dock en ny version av Förordningen om nya livsmedel i kraft, varför Simris Alg fick lämna in en ny ansökan.

Processen för Novel Foods-godkännandet påverkar inte Simris Algs nuvarande verksamhet eller strategier. Bolagets fokus ligger på marknader utanför Europa, framför allt i USA där lansering pågår med för närvarande tolv butiker. Bolaget har även avtal med en distributör i Sydkorea. I Sverige finns avtal med Apoteket och Åhléns som återförsäljare av Simris Algs omega-3-produkter, så fort EU-godkännandet är klart. Simris Alg kommer löpande informera om hur ärendet fortskrider, i takt med att ytterligare information blir tillgänglig.

Ladda ned

Release

Event

  • För närvarande är inga event inplanerade

Video

VD-intervju för Mangold Insight juni 2020

Analyser

160408 SvD Börspuls Peter Benson/Daniel Hniopek
Algerna blomstrar om Simris visar ny kärnkompetens