Pressmeddelanden

Grönt ljus för algolja till gravida och ammande

Livsmedelsverket har beslutat att uppdatera sina kostråd till gravida och ammande. Livsmedelsverket har hittills avrått från algprodukter till gravida på grund av höga halter av jod, men gör nu undantag för algolja. Beskedet innebär en viktig milstolpe för Simris Algs produkter som säker källa till omega-3 DHA för gravida och ammande.

Under graviditet och amningsperiod ökar kvinnors behov av omega-3-fettsyran DHA, dokosahexaensyra. Omega-3 DHA är viktigt för utvecklingen av barnets nervsystem, hjärna och syn. Gravida och ammande kvinnor rekommenderas därför av bland annat Livsmedelsverket att öka sitt intag av omega-3 DHA med kosten, normalt genom att äta fet fisk. Alger är den enda växtbaserade källan till omega-3 DHA, men Livsmedelsverket har hittills avrått gravida från att äta algprodukter på grund av risken för höga halter av jod. Det innebär att det i praktiken saknats rekommendationer om säkra källor till omega-3 DHA till kvinnor som inte äter fisk, till exempel veganer och vegetarianer.

Livsmedelsverket meddelar nu att man analyserat ett flertal algoljor och konstaterat att de innehåller väldigt lite jod eller inget alls. Rådet till gravida att undvika algprodukter gäller därför inte längre algoljor. Texterna om vegansk mat för barn och råden till gravida skall nu uppdateras när det gäller informationen om algoljor.

”Vi är otroligt glada över att Livsmedelsverket uppdaterar sina rekommendationer,” säger Fredrika Gullfot, Simris Algs grundare och VD.

”Det är jätteviktigt att även de kvinnor som inte äter fisk får i sig tillräckligt med omega-3 DHA under graviditet och amning. Med tanke på den ökande andelen veganer och vegetarianer har vi under flera års tid verkat för att algolja skall få sin självskrivna plats i kostråden, så det här är verkligen ett genombrott och ett stort steg i rätt riktning.”

Simris Alg har lyft frågan om Livsmedelsverkets rekommendationer om omega-3 från alger sedan 2017, både på eget initiativ och genom branschföreningen Svensk Egenvård. Beskedet påverkar inte bolagets ansökan om godkännande enligt Förordningen om nya livsmedel inom EU, som gäller bolagets algolja med omega-3 EPA. Produkten Simris Algae Omega-3 for Mothers som riktar sig till gravida och ammande innehåller ren omega-3 DHA från en alg som redan är godkänd inom EU. Produkten säljs idag bland annat på Apoteket och Åhléns, och de uppdaterade rekommendationerna innebär att fler kvinnor nu kan känna sig trygga med att välja omega-3-tillskott från alger istället för från fisk.

Om omega-3 DHA och alger
Omega-3 DHA bildas i naturen av mikroalger och anrikas genom havets näringskedja i fiskens fettvävnad. Fet fisk är därför den vanligaste källan till omega-3 DHA i kosten, trots alarmerande höga halter av kvicksilver, PCB och dioxiner i fisk från vissa fångstområden. Landbaserade växter saknar förmågan att bilda omega-3 DHA, och mikroalger är den enda icke-animaliska (växtbaserade) källan till omega-3 DHA. Växtbaserade omega-3-källor såsom rapsolja, linfröolja, valnötter och chiafrön innehåller en kortare omega-3-fettsyra, alfa-linolensyra (ALA), som i viss mån omvandlas i kroppen till omega-3 EPA och DHA. Omvandlingen är dock relativt begränsad, varför hälsomyndigheter som Livsmedelsverket, EFSA och WHO rekommenderar intag av omega-3 DHA med kosten. Från 2020 blir det även obligatoriskt inom EU att berika modersmjölkersättning med omega-3 DHA, på grund av den viktiga roll som dessa fetter har för barnets utveckling.

Event

  • För närvarande är inga event inplanerade

Video

VD-intervju för Mangold Insight juni 2020

Analyser

160408 SvD Börspuls Peter Benson/Daniel Hniopek
Algerna blomstrar om Simris visar ny kärnkompetens