Pressmeddelanden

Uppdatering om Novel Foods-godkännande för Simris Alg

De kompletterande studier som krävdes av Arbetsgruppen för Novel Foods inom EFSA, EU:s livsmedelsmyndighet, är nu slutförda. Resultaten bekräftar de tidigare studier som visat att Simris Algs omega-3 från odlade alger är lämplig och säker som livsmedel. Kompletteringarna kommer nu sändas in till EFSA för fortsatt handläggning av bolagets EU-godkännande.

Simris Algs ansökan om godkännande enligt Novel Foods-förordningen inom EU för bolagets omega-3 från odlade alger är i slutfasen av det fjärde och näst sista steget i godkännandeprocessen. I detta steg behandlas ansökan av Arbetsgruppen för Novel Foods inom EFSA, EU:s livsmedelsmyndighet. Arbetsgruppen har vid flera tillfällen begärt kompletterande information, vilket är vanligt förfarande i godkännandeprocessen.

Eftersom Simris Algs ingredienser är helt nya saknas dock ackrediterade metoder för vissa specifika studier som efterfrågades. I samarbete med externa forskningslaboratorier tog bolaget därför under våren fram de metoder som krävdes för att genomföra de efterfrågade studierna. EFSA:s arbetsgrupp gav efter sitt möte i juli 2019 positivt besked angående de nya metoderna, och gjorde en formell begäran om komplettering med analysresultaten från dessa studier. Studierna har nu genomförts enligt de nya metoderna, och resultaten stöder som förväntat de tidigare studier som visat att produkten är lämplig och säker som livsmedel. Kompletteringarna kan nu lämnas in till EFSA för fortsatt handläggning av Simris Algs ansökan om Novel Foods-godkännande.

Bolagets ursprungliga ansökan tillstyrktes 2017 av FSAI, Irlands motsvarighet till Livsmedelsverket, i enlighet med då gällande regelverk. I januari 2018 trädde dock en ny version av Förordningen om nya livsmedel i kraft, varför Simris Alg fick lämna in en ny ansökan enligt nya regelverket. Ansökan är nu i slutfasen av det fjärde steget i godkännandeprocessen, som omfattar totalt fem steg. Det sista steget är EU-kommissionens formella auktorisering av det nya livsmedlet enligt EFSA:s rekommendation, och listning i Unionens förteckning över nya livsmedel.

Simris Alg kommer löpande informera om hur ärendet fortskrider, i takt med att ytterligare information blir tillgänglig.

Ladda ned

Release

Event

  • För närvarande är inga event inplanerade

Video

VD-intervju för Mangold Insight juni 2020

Analyser

160408 SvD Börspuls Peter Benson/Daniel Hniopek
Algerna blomstrar om Simris visar ny kärnkompetens