Pressmeddelanden

Uppdatering om novel foods-godkännande för Simris Alg

Arbetsgruppen för Novel Foods inom EFSA, EU:s livsmedelsmyndighet, har efter sitt möte den 10-11 oktober återkommit med en förfrågan om ytterligare information rörande två punkter i Simris Algs ansökan. Frågorna är av enklare karaktär och gäller förtydliganden avseende oljans fettsyreprofil, ytterligare komplettering av referenser, samt vissa analysmetoder.

Förfrågningar om komplettering av information är ett vanligt steg i godkännandeprocessen. Simris Alg fick liknande förfrågningar i våras, som besvarades utan vidare anmärkningar. Formellt har bolagen två månader på sig att besvara sådana frågor, och granskningsprocessen återupptas så fort svaren inkommit. Simris Alg avser därför besvara frågorna så snart som möjligt, för skyndsam behandling av ärendet. I praktiken kommer ett godkännande av bolagets omega-3-produkter inom EU att dröja ytterligare. Simris Alg har lämnat en formell begäran om telefonkonferens med EFSA för att få klarhet i den nya tidsplanen. Bolaget kommer löpande informera om hur ärendet fortskrider, i takt med att ytterligare information blir tillgänglig.

Godkännandeprocessen inom EU påverkar inte Simris Algs verksamhet eller strategier i övrigt, då bolagets fokus ligger på marknader utanför Europa. I augusti skrev Simris Alg ett försäljningsavtal för minst 7 miljoner kronor i Sydkorea, och bolaget slutförde nyligen en nyemission för att bygga upp återförsäljarnät och marknadsföring i USA.

Ladda ned

Release

Event

  • För närvarande är inga event inplanerade

Video

VD-intervju för Mangold Insight juni 2020

Analyser

160408 SvD Börspuls Peter Benson/Daniel Hniopek
Algerna blomstrar om Simris visar ny kärnkompetens