Simris Alg vässar styrelsen för tillväxt

Pressmeddelande 150518

Efter en lyckad lansering av bolagets första produkter tar pionjärföretaget Simris Alg AB nu steget att bygga ut sin banbrytande algodling. Som ett led inför expansionen har Simris Alg valt ny bolagsstyrelse, med Anders Laurin som styrelsens nya ordförande. Bland nya ledamöter i styrelsen märks även Cecilia Jinert Johansson samt bolagets grundare och VD Fredrika Gullfot.

Den nya styrelsen har som uppgift att leda Simris Alg i företagets nästa fas mot tillväxt och lönsamhet. Bolaget har nyligen lanserat sina första produkter, och bygger nu ut sin odlingsanläggning i Hammenhög för att kunna möta efterfrågan på den starkt växande marknaden för omega-3 från odlade alger.

”Vi har förstärkt styrelsen inom framförallt strategi och operativa frågor,” säger bolagets grundare och VD Fredrika Gullfot. ”Vi har en mycket spännande och brant tillväxtkurva framför oss, och där gäller det att ha ett sammansvetsat team som är bevisat duktiga på att få innovationsbaserade teknikbolag att växa till globala marknadssuccéer.”

Anders Laurin, sedan tidigare delägare i Simris Alg, har varit adjungerad till styrelsen sedan i höstas, och går nu in som bolagets nya styrelseordförande. Anders har varit VD på börsbolaget MultiQ International AB och Vice VD på Axis Communications AB. Som mångårig nyckelperson inom Axis var Anders starkt medverkande till Axis legendariska marknadsutveckling och tillväxt. Anders sitter även i styrelsen för Serstech AB (publ).

Cecilia Jinert Johansson har bred och internationell ledningserfarenhet inom operations med ansvar för produktion, logistik och inköp, bl.a. inom Lantmännen och Rautaruukki Oyj. Hon har även arbetat mycket med expansions- och omstruktureringsprojekt. Cecilia har ytterligare styrelseuppdrag för Nexam Chemical Holding AB (publ), och är styrelseordförande i Neco Norden AB.

I mars genomförde Simris Alg en lyckad lansering av sina första konsumentprodukter. Intresset för företagets omega-3-tillskott från odlade alger är skyhögt på den internationella marknaden, och den banbrytande algodlingen i Hammenhög på Österlen byggs nu ut för att möta efterfrågan. Bolaget har under våren genomfört två nyemissioner som ett led i finansieringen av den pågående utbyggnaden.

Simris Alg AB är ett pionjärföretag på Österlen som utvecklar och tillverkar hälsoprodukter från odlade alger. Bolaget grundades 2011 av KTH-forskaren Fredrika Gullfot, och driver sedan 2012 den första kommersiella algodlingen för oljeproduktion i Sverige. Oljan är ett växtbaserat och miljövänligt alternativ till fiskolja, och marknadsförs som kosttillskott under varumärket Simris® Algae Omega-3 via utvalda återförsäljare och egen webshop. Simris Alg har två år i rad utsetts till ett av Sveriges hetaste nya teknikföretag av Ny Teknik och Affärsvärlden, och är mångfaldigt prisbelönat inom entreprenörskap, teknik och miljö.