Vår filosofi

simris_webb-images_simris-001_669x370px

Simris Alg är ett prisbelönat pionjärföretag på Österlen som odlar alger. Vi tillverkar unika naturliga kosttillskott och livsmedel, och skapar hälsa och välmående för människor, djur och vår planet. Vår vision är att vara en föregångare i den biobaserade ekonomin. Vi finns i Hammenhög på Österlen, nära solen och havet.

Vi är algbönder

En cykeltur genom de böljande sädesfälten på Österlen säger egentligen allt. Växtriket är basen till våra livsmedel, de material vi använder, och den energi som driver oss. Odling och lantbruk är nyckelnäringar för vår försörjning här på planeten.

Algodling är en ny pionjärbransch inom det moderna lantbruket. Vi algbönder odlar och skördar en av jordens mest ursprungliga grödor: de havslevande växter som uppfann fotosyntesen – förmågan att fånga solens ljus, som är ursprunget till allt liv på jorden.

Alger innehåller många unika ämnen, som är viktiga för människors och djurs hälsa. Vår uppgift på Simris Alg är att ta vara på dessa ämnen, så att du som köper våra produkter kan få del av dessa solfyllda gåvor från havet.

Att göra gott

Som företag är vi en viktig del av samhället. Lönsamhet är en självklarhet, liksom att göra gott. Vi skapar arbetstillfällen, tar fram ny kunskap, minskar utplåningen av naturens resurser, och gör skillnad i människors liv med våra produkter. Vi ersätter ohållbara produktionsmetoder med grön och biobaserad teknik, och garanterar på så vis tillväxt och lönsamhet även på lång sikt. Genom samarbeten delar vi med oss av vår kunskap till de företag och organisationer som vill göra skillnad på riktigt och förbättra sin miljöpåverkan.

Hälsa är frihet

En frisk och hälsosam kropp är en kropp utan begränsningar – stark nog att ge sig ut på en löprunda, leka med barnen, och att stå emot stress och sjukdomar. För oss handlar hälsa om att njuta av livet. Att ha roligt, att känna sig stark, och att leva till hundra procent.

Lynga011 copy

Hälsa och miljö hänger ihop. De livsmedel och hälsoprodukter vi äter för att hålla oss friska och starka får inte göra rovdrift på naturresurser och ska självklart vara fria från miljögifter. Vi vill andas frisk luft, dricka rent vatten, och njuta av naturen med sina vackra vyer och fantastiska artrikedom.

Vår bakgrund

simris_nature_01

Från forskning till algodling

Företaget Simris Alg grundades 2010 av Fredrika Gullfot, som idag är bolagets VD. Fredrika forskade i bioteknik vid KTH i Stockholm, när hon blev kär i alger. Möjligheterna verkade obegränsade att använda alger för nya, miljövänliga produktionsprocesser och bättre produkter.

Som hängiven ultradistanslöpare tillbringade Fredrika många ensamma timmar under sina långpass ute i naturen, och hennes vilda ideer om algodling började så småningom mogna till en allt starkare vision. Efter sin doktorsexamen bestämde sig Fredrika för att lämna forskningen och starta Simris Alg. Det var helt enkelt en vision som var för bra för att inte göra någonting av.

Simris Algs affärsverksamhet började med flera spännande samarbetsprojekt, där vi visade att algodling kan göra konventionell industriproduktion både grönare och mer lönsam. Parallellt utvecklade vi vår egen odling, och har idag en toppmodern anläggning med den senaste tekniken.

Vi har fått stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt för vår satsning, och vunnit flera priser och utmärkelser. Vår kärnverksamhet idag är tillverkning av kosttillskott, livsmedel och ingredienser som gör skillnad för både hälsan och miljön.

Blomsterbyn Hammenhög

Du hittar oss i den lilla byn Hammenhög, i hjärtat av Österlen och Skåne, Sveriges starkaste och mest innovativa region inom lantbruk och livsmedelsproduktion. Här har vi övertagit växthusen i den anrika växtförädlingsanläggning som tidigare tillhörde Hammenhögs Frö, och som en gång i tiden gett upphov till Hammenhögs smeknamn blomsterbyn.

Här började storbonden Otto J. Olson odla fröer till foderbeta och gräs redan på 1800-talet, tack vare det milda och soliga klimatet. Vid anläggningen arbetade som mest 350 anställda med odling av blommor, frön och tulpanlökar. De blomstrande färggranna visningsfälten och årliga tulpanfesterna lockade besökare från hela landet.

Vi är mycket stolta och glada över att få föra vidare den gröna och färgstarka odlingstraditionen i Hammenhög med våra egna små vattenblomster. Alger är en ny gröda i tiden.

Hälsa från havet, för havet

Att stå med bara fötter i den solvarma sanden, blicka ut över det milsvida djupblå, och höra vågornas rytmiska brus. Andas in djupt, blunda och känna den saltstänkta doften. På något märkligt vis känns havet alltid hemma.

Instinktivt vet vi att havet för gott med sig. Människan har sedan urminnes tider utnyttjat havet för dess rikedomar, som samlare av musslor och skaldjur, som pärldykare, och naturligtvis som fiskare. Havet är än idag en av våra ekonomiskt mest viktiga naturresurser.

Havets flytande guld: Omega-3

Fiskolja och fiskmjöl står för den absolut största fångsten ur världshaven, i volym räknat. Fiskolja är råvaran för cirka 95 procent av den omega-3 som säljs i världen, en snabbt växande marknad inom livsmedel, kosttillskott, läkemedel och foder. Mellan 2014 och 2020 bedöms råvarumarknaden för omega-3 öka från 1,8 miljarder till hela 2,7 miljarder US dollar, motsvarande ett värde av 44,1 miljarder US dollar i konsumentledet. (Källa: IndustryARC och GOED)

graf_swe

Det finns bara ett problem: fiskoljan räcker inte längre till. Branschorganisationen GOED räknar med ”Peak Fish Oil” år 2017, då utbudet inte längre kan möta efterfrågan. Utvecklingen går snabbt. Peru, som är världens största tillverkare av fiskolja, tvingades i november 2012 skära ned årets fiskekvoter med hela 68 procent, på grund av utfiskning och klimateffekter.

Det storskaliga trålfisket efter fiskolja och fiskmjöl skapar dessutom allvarliga miljöproblem i form av utfiskning och sönderrivna korallrev. Förutom förstörda marina livsmiljöer leder detta även till fattigdom och svält i utsatta regioner såsom i Västafrika, där det kustnära fisket slås ut på grund av minskade fångster. Enligt rapporter från bl.a. FN:s fiskeriorgan FAO kan de globala fiskebestånden kollapsa år 2048, om skövlingen av världshaven fortsätter i samma takt som idag.

Vi gör skillnad

Fiskoljan är ett tydligt exempel på hur vår jakt på åtråvärda råvaror skapar både miljöförstörelse och resursbrist på sikt. Vi vill att havet skall fortsätta skänka oss naturupplevelser, livsmedel, och andra värdefulla råvaror även i framtiden. Därför måste vi agera klokt, och förvalta havets resurser bättre än idag.

Egentligen är det ganska enkelt. Smartare lösningar och bättre konsumtionsval gör stor skillnad. Det går åt 600 sardiner till en burk omega-3 från fiskolja. Fiskolja är helt enkelt inte särskilt smart. Väljer du omega-3 från alger så bidrar du konkret till att minska utfiskningen i haven. Simris® Omega-3 är helt enkelt smart omega-3, för smarta människor. Som gör skillnad.

Vår farm

Simris Alg

Algfarmen i Hammenhög, en unik spjutspetsanläggning

Vår algfarm i Hammenhög består av 2000 kvm växthus för odlingen och nybyggda laboratorier i toppklass, där vi tar fram våra startkulturer, följer upp odlingen, och sköter om våra algstammar.

Algerna odlas i slutna system under kontrollerade förhållanden med ytterst höga kvalitets- och renhetskrav. På så vis får vi en omega-3-olja som är ekologiskt hållbar, garanterat fri från miljögifter, och dessutom fullspäckad med ytterligare nyttigheter, fytonutrienter och antioxidanter.

simris_lab3

Odling och tillverkning sker inom ett innovativt bioraffinaderikoncept, där alla produkter som uppstår i processen tas till vara och där systemets olika delar utnyttjas optimalt. Vår teknikstrategi har varit att välja de bästa lösningarna från olika branscher, för att skapa optimala processer med avseende på prestanda, driftssäkerhet och miljöhänsyn.

Vår viktigaste teknologi: Fotosyntes

Vår nyckelteknologi är baserad på naturens egen process för att lagra solens energi: fotosyntes. Vid fotosyntesen binder algerna solens energi och omvandlar koldioxid till biomassa (proteiner, polysackarider, fetter) och syre.

Våra alger odlas i modernt utrustade växthus med extra hög ljustransmission, så att så mycket som möjligt av det naturliga solljuset kommer algerna tillgodo. Odlingen sker i slutna system, så kallade fotobioreaktorer. Fotobioreaktorer är anläggningar av glasrör, där algvattnet kontinuerligt cirkulerar för att hålla algerna i ständig rörelse. Systemen är utformade så att algerna utsätts för så mycket solljus som möjligt, för att optimera tillväxten.

something

Skörd och separation

Algerna skördas med jämna mellanrum, genom att algkulturen tappas av och skonsamt centrifugeras. Vi använder inga fällningskemikalier, utan en helt mekanisk teknik som är överlägsen i prestanda och energieffektivitet jämfört med industristandard. Samtidigt är tekniken så pass skonsam att vi får en intakt och levande algpasta, som håller sig färskare avsevärt längre än efter motsvarande separationsprocesser. Detta är viktigt för att skydda känsliga näringsämnen och garantera överlägsen kvalitet hos våra produkter.

Vattnet som separeras från algerna vid centrifugeringen återvinns genom att återcirkuleras in i odlingen, så att nya alger kan växa. Den skördade färska algpastan förbereds sedan för extraktion.

Vårt team: Algbönder och pionjärer

I vårt team har vi samlat specialistkompetens inom algodling som är helt unik i Sverige. Vi är bioteknologer, marinbiologer och kommunikationsexperter – stolta algbönder som gör skillnad! Hos oss är det walk the talk som gäller, och vi älskar havet och naturen.

Är du vår nästa superhjälte?

Följ ditt hjärta och gör skillnad. Som del av vårt team av pionjärer är du med och bygger en helt ny grön industri och ett av framtidens starkaste livsstilsvarumärken. Vi håller ständig utkik efter exceptionella talanger, som är övertygade om att framtiden ligger i våra händer och som är beredda att jobba för det. Tillsammans skall vi bygga Simris till en global “game changer”, och förverkliga vår vision om att bli ett föregångarföretag i en biobaserad ekonomi. Är du kung på bioprocesser, marknadsguru eller finanshjälte? Kanske är vi rätt plats för dig. Välkommen till Team Simris!

Besök vår karriärsida: simris.teamtailor.com

Kontakt

KONTAKT

Allmänna frågor
info@simris.com

Försäljning
sales@simris.com

Media
press@simris.com

Investerare
ir@simrisalg.se

Financial advisor:
Västra Hamnen
Corporate Finance

ADRESS

Huvudkontor & algfarm
Herrestadsvägen 24A
276 50 Hammenhög
(+46) 414-44 50 50

Stockholmskontoret
Linnégatan 6
114 47 Stockholm

Org. nr: 556841-9187
Bankgiro: 721-2152
Registrerad för F-skatt

Följ oss

Facebook
Instagram

Screen Shot 2016-03-18 at 13.32.11