Kemiteknikpris till Simris Algs grundare och VD

Idag är vi extra stolta och hedrade! Simris Algs grundare och VD Fredrika Gullfot är mottagare av Kemiteknikpriset 2014, som årligen delas ut av Svenska Kemiingenjörers Riksförening till en framstående kemiingenjör. Priset i form av en silvertacka överlämnades under Berzeliusdagarna i Aula Magna vid Stockholms Universitet, med bland andra Christer Fuglesang och nobelpristagaren Dan Schechtman som medverkande.

Juryns motivering löd: ”Fredrika Gullfot får priset 2014 för sitt arbete med att bygga upp en produktion av såväl drivmedel som kosttillskott baserad på industriell algodling, ett spännande exempel på ett bioraffinaderi. Hon har visat vad kunskap och entusiasm kan åstadkomma och är en god förebild, inte minst för unga som står inför ett karriärsval. Att på ett kontrollerat sätt använda naturens egna metoder för att med hjälp av koldioxid och solljus producera nyttiga och användbara produkter ger en smak av framtiden.”

“Det här är ett oerhört fint pris och ett fantastiskt erkännande av det vi gör i Simris Alg,” säger Fredrika. “Det handlar ju trots allt om att använda vår vetenskapliga kunskap till att skapa konkret förändring. Det är precis den här typen av gröna lösningar som kommer att bidra till ett bättre samhälle.”

Länk till Sveriges Kemiingenjörers Riksförenings pressmeddelande (inkl. högupplösta bilder)

Länk till artikel i KemivärldenBiotech: Kemiteknikpris för banbrytande algodling

Sydsvenskan: Hur känns det att vara en av Sveriges bästa kemister?

Ny Teknik: Man kan bli både forskare och företagare